URAKKA

URAKKA

torstai 18. helmikuuta 2016

Viisi syytä, miksi yhteiskuntatieteilijä pärjää myös luovalla alalla

Kun kerron olevani luovalla alalla työskentelevä yhteiskuntatieteilijä, moni kohottaa kulmiaan. Yhdistelmä ei ole ehkä tavanomainen, mutta hyvä se on.

Tässä ihmettelijöille viisi syytä, miksi yhteiskuntatieteilijä pärjää erinomaisesti myös luovalla alalla:

1. Kokonaisuuksien hahmottaminen.
Luovalla alalla luodaan usein kokonaisuuksia (esim. lanseeruskampanja, brändityö) tai pyritään vaikuttamaan niihin (esim. myynti, yleinen mielikuva). Onnistunut kokonaisuus puolestaan liittyy usein jollain tasolla johonkin yhteiskunnalliseen ja ajankohtaiseen ilmiöön. Yhteiskuntatieteilijä ymmärtää yhteiskuntaa ja ajalle tyypillisiä ilmiöitä, hahmottaa laajoja kokonaisuuksia, niiden sisäisiä ja välisiä suhteita sekä niiden taustalla vaikuttavia voimia. Kun kokonaisuus on hanskassa, yksityiskohtien suunnittelukin on helpompaa. Tämä liittyy olennaisesti myös seuraavaan kohtaan.

2. Analyyttisyys. Markkinoinnin tehoa mitataan usein luvuilla: paljonko yksi haluttu toiminta meille maksoi. Yhteiskuntatieteilijä ymmärtää lukuja, mutta tietää, että pelkästään niihin luottaminen ei ole kestävää saatikka fiksua. Ihminen ei usein ole looginen tai ennustettava, ja tämä on yhteiskuntatieteilijälle selviö. Yhteiskuntatieteilijä hakee syitä käyttäytymiseen myös lukujen ja sääntöjen takaa ja löytää usein yllättäviä ja innovatiivisia ratkaisuja.

3. Argumentointitaito. Luovalla alalla omia ideoita pitää myydä koko ajan, niin organisaation sisäisesti kuin sieltä ulos. Hyvin argumentoitu idea on aina helpompi myydä. Yhteiskuntatieteilijä tekee taustatyönsä hyvin ja rakentaa vahvan argumenttinsa niihin pohjautuen. Yhteiskuntatieteilijä välttää argumentointivirheitä, esimerkiksi suosioon tai auktoriteettiin vetoamista ja kehäpäätelmiä, jotka helposti vesittävät koko idean. Argumentointitaito on tärkeä myös palautteen antamisessa (ks. seuraava kohta).

4. Kriittinen ajattelu. Luovalle alalle on tyypillistä ja elintärkeää jatkuva kritiikin saaminen, antaminen ja kriittinen ajattelu niin sisältöjä kuin niiden representaatioita arvioidessa. Yhteiskuntatieteilijälle kriittisyys tulee luonnostaan ja hän suhtautuu siihen analyyttisesti. Yhteiskuntatieteilijä antaa ja ottaa vastaan perusteltua kritiikkiä sekä kyseenalaistaa ehdotuksia ja valintoja tottuneesti.

5. Kyky ymmärtää. Työ luovalla alalla on jatkuvaa erilaisten tarpeiden, toiveiden, vaatimusten ja rajoitteiden välillä luovimista. Työtä tehdään yrityksestä yrityksille, asiantuntijana asiantuntijoille.  Jokainen henkilö toimii omalla asiantuntijuusalueellaan omasta asiantuntijan näkökulmastaan, ja tämä johtaa väistämättä konflikteihin. Yhteiskuntatieteilijä ymmärtää kaikkien näkökulmat, niiden taustat ja niihin vaikuttavat intressit, ja voi siksi olla tärkeässä roolissa luottamuksen rakentamisessa ja yhteistyön sujuvoittamisessa.

Viisi tärkeää asiaa tämän yhteiskuntatieteilijän työpöydällä: soosia, iso kahvikuppi, käsivoide, päätelasit ja post-it-lappuja. Olennaisia asioita pärjäämisen kannalta nämäkin.



Anni Ylipiessa,
luovalla alalla työskentelevä yhteiskuntavastuusta kiinnostunut idealisti ja Lapin yhteiskuntatieteilijöiden hallituksen jäsen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti