URAKKA

URAKKA

torstai 25. helmikuuta 2016

Kanavasta kanavaan viestien ja vaikuttaen



Tätä kirjoittaessa älypuhelimeni on latautumassa pöydän kulmalla ja helposti yhdellä klikkauksella päivitän uutiset tietokoneen ruudulle samalla kun tulostin sylkee ulos papereita. Juuri äsken tarkistin Facebookin ja Twitterin, mutta pitäisikö käydä vielä tsekkaamassa LinkedIn? Vai kenties kirjoittaa tämä aloittamani blogiteksti loppuun? 

Sosiaalisesta mediasta on tullut jo ajat sitten arkipäivää ja edellä luettelemani palvelut tarjoavat yhteiskuntatieteilijöille vaikuttamisen kanavat. Samalla Facebook, Twitter ja LinkedIn kuitenkin heittävät eteen myös ison nipun kysymyksiä. Miten voin hyödyntää näitä tehokkaammin? Kuinka viestiä oikein? Miten erottautua muista esimerkiksi työnhaussa? Näihin kysymyksiin ei ole yhtä oikeaa vastausta. Ajan henki kuitenkin on että mitä monipuolisemmin kanavia osaa hallita sen parempi. On kuitenkin hyvä muistaa näiden kaikkien kymmenien kanavien ja sovellusten keskellä, että itse viestin tärkeys ei ole kadonnut minnekään. Oikeastaan juuri nyt viestin tärkeys korostuu entisestään. Eri kanavia hyödyntäessä oleellisempaa todellakin on miettiä mitä viestitään ja kenelle viestitään. Tämä oikeastaan vaatisi oman blogikirjoituksen, mutta rönsyillään nyt hieman ja laitetaan soimaan punkkia. 

Vuosina 1979–1985 vaikuttanut The Clash on aina toiminut minulle hyvänä muistutuksena asenteesta jolla kannattaa lähestyä melkein mitä tahansa uutta asiaa. Oli sitten kyseessä uuden älypuhelimen sovellusten hyödyntäminen tai kokonaan uuden palvelun käyttämisen opetteleminen. Yhtyeen huomatessa studion nurkassa soittimen jota eivät osanneet soittaa niin se opeteltiin ja sitä käytettiin tulevalla albumilla. Monissa klassikkolevyäänestyksissä korkealle kohonnut ja vuonna 1980 ilmestynyt London Calling on väkevä taidonnäyte siitä miten punkbändi voi uudistua ja yllättää.

Näkökulmaa on välillä hyvä tuulettaa. Punk-asenteella ja tee-se-itse mentaliteetilla pääsee pitkälle myös eri viestintäkanavien käyttämisessä ja niiden opettelemisessa. Tänään käytössä on Facebook ja Twitter, mutta uusi sovellus voi odottaa jo nurkan takana. Mitä tahansa tulevaisuus tuokin tullessaan niin on hyvä olla valmiina valjastamaan sovellukset palvelukseen ja vaikuttamisen välineiksi. 

Facebookissa notkumisen ja punkin kuuntelun ohella voisin kertoa tämän kirjoituksen lopuksi Lapin yhteiskuntatieteilijöiden tulevista tapahtumista. Lauantaina 5.3. LapinYKA lähtee virkistäytymään Menuteatteriin! Lisätietoja löytyy Facebookista Lapin yhteiskuntatieteilijöiden FB-sivuilta. Yhdistyksen vuosikokous järjestetään keskiviikkona 16.3. klo 18 alkaen LYY:n eli Lapin yliopiston ylioppilaskunnan saunatiloissa (Hallituskatu 20 D, ylin kerros). Tänä vuonna yhdistykselle valitaan uusi hallitus ja kaikki toiminnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita paikalle. Vuosikokouksen yhteydessä järjestetään myös "Pitchaa ja pitsaa"-illanvietto ja luvassa on vinkkejä muun muassa esittämiseen. 

Tykkää Lapin yhteiskuntatieteilijöiden FB-sivuista ja saat lisätietoja tapahtumista ja yhdistyksen uusimmat kuulumiset. Vaikuttamisiin! 

Johan-Eerik Kukko 
Väitöskirjatutkija, viestinnän moniottelija ja Lapin yhteiskuntatieteilijöiden hallituksen jäsen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti