URAKKA

URAKKA

torstai 26. toukokuuta 2016

Päätöksenteon vaikeudesta

Tämä kevät on ollut yhtä päätöksenteon aikaa. Tai siis ajattelua, että nyt pitäisi tehdä päätöksiä. Oikeastaan en ole yhtään suurempaa päätöstä tehnyt tai ainakaan ottanut käytäntöön, mutta prosessi on kuitenkin käynnissä.  Ajankohtaisia mietteitä tällaiselle hetki sitten valmistuneelle työelämään siirtyneelle yhteiskuntatieteilijälle on montakin: minkälaisia töitä haluaisin tehdä, haluaisinko tehdä paljon töitä vai nauttia enemmän vapaa-ajasta, pitäisikö opiskella vielä, mitä oikeasti haluan tehdä isona, otanko riskin vai tyydynkö? Eniten päänvaivaa on kuitenkin aiheittanut se, miksi päätöksenteko tuntuu joskus niin vaikealta. Päätöksiä kuitenkin joutuu tekemään jatkuvasti niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin, mutta silti se tuntuu haastavalta.

Ennen suuria valintoja saatan löytää itseni tekemästä plus-miinus-listoja ja käymästä kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja lävitse sekä niistä koituvia seurauksia. Päässä saattaa pyöriä ajatuksia kuten: ”no tämä on taloudellisesti järkevintä, kaikki muutkin tekevät näin, tämä on helpompi valinta, tämä voisi olla jatkoa ajatellen fiksuin päätös”. Usein analyyttinen järkeily voittaa ja valitsen sen vaihtoehdon, mikä on kaikkein järkevin. Miksi sellainen päätös ei kuitenkaan aina tunnu parhaimmalta tai omimmalta?

Päätöksien tekeminen psykologisessa mielessä on kiehtonut minua pitkään, ehkä juuri sen takia, että en koe sen olevan suurin vahvuuteni. Johtamisen psykologian opinnot tarjosivat hyviä ongelmanratkaisukeinoja sekä itsensä johtamisen oppeja. Kirjoitin jopa graduni valintojen tekemisestä. Syvennyin silloin päätöksien tekemiseen intuitiivisesta näkökulmasta.  Intuition käyttäminen päätöksenteossa voi viedä pitkälle ja sen avulla suuria läpimurtoja ovat tehneet niin kasvuyritysten perustajat, johtajat,  taiteilijat kuin tiedemiehetkin. Sitä voi hyödyntää asioiden kehittämisessä, johtamisessa sekä juuri päätöksenteossa. Intuitio voidaan määritellä sisäiseksi oivallukseksi, joka syntyy alitajunnassa. Se voi tuntua kehollisestikin vaikkapa vatsanpohjassa. Intuitio on nopeaa, välähdysmäistä sekä sanatonta, ja ehkä sen takia hieman vaikeasti määriteltävääkin. Kuitenkin useimpien tutkimusten mukaan intuition käyttö auttaa ihmisiä kaikilla elämän osa-alueilla.

Usein varoitellaan, että intuitioon ei sumeilematta kannata luottaa kuin totuuteen, sillä se saattaa joskus johtaa harhaan vinoutuneiden ajatusmallien vuoksi. Intuitiotaan voi kuitenkin harjaannuttaa ja itsensä voi altistaa intuitiivisiin tilanteisiin. Se voi olla täydessä hiljaisuudessa olemista, luonnossa kävelyä, autolla ajamista, nukkumista tai johonkin hyvin epätavalliseen tilanteeseen heittäytymistä. Sitä voi harjoitella, mutta usein intuitiivinen varmuus tulee aivan yllättäen yllättävässä paikassa. Se tulee kun on tullakseen. Siksi suon itselleni kesäloman pähkäilystä ja annan luvan olla tekemättä tietoisesti isoja päätöksiä. Elämä vie ja sydän sanoo.

Itsensä johtamista opetellen ja rentouttavaa kesää toivottaen,

Lotta Löfberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti